Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

meseszoegyesület@gmail.com

Megosztás a Facebook-on

Népmesekonferencia a Hagyományok Házában – 2015. május 29.

Páva minősítés – 2018

Első alkalommal rendezte meg a Hagyományok Háza a népi előadó-művészeti minősítő előadást, ahol a táncosok, énekesek, zenészek mellett mesemondók is szép számmal vettek részt. Dóra Áron meséje Nagy Páva Minősítést, Sőrés Rozka és Csíki Lóránt – egyesületünk tagjai – Páva Minősítést kaptak előadásukra. Mindhármuknak gratulálunk.

Magyar Arany Érdemkereszt – 2018

A hagyományos népi kultúra terjesztéséért

Augusztus 20-a alkalmából dr. Agócs Gergely, egyesületünk alapító tagja, a Hagyományok Háza munkatársa, a hagyományos népi kultúra terjesztéséért-továbbéltetéséért kifejtett munkájáért a Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesült. Ezúton is szeretettel gratulálunk a rangos kitüntetéshez.

Hencidától Boncidáig… – 2018–19

Kárpát-medencei népmesemondó verseny felnőtteknek

A Hagyományok Háza meghirdeti határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyét!A népmese ma már a gyermekvilág részének számít a köztudatban, holott egykor a felnőttek műfaja volt. A régiségben, a néphagyományban, a tradicionális közösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek, a gyermekek pedig hallgatókként nevelődtek bele a mesemondás, mesehallgatás gyakorlatába.

A versenyre pedagógusok, gyakorlaott mesemondók és szárnyaikat bontogató tehetségeket jelentkezését egyaránt várják.

A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre a fentiek szerinti magyarországi, illetve Kárpát-medencei felnőtt (18 éves vagy annál idősebb) személyek nevezhetnek. A versenyre a pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek, a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető on-line regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint egy videó-felvétel elküldésével.

A Hagyományok Háza oldalán további információkat olvasnatunk a versenyről.

Tiszteletbeli tagjaink – 2018

Két tiszteletbeli taggal bővült a Meseszó Egyesület

A Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó keretében felkértük Petrovecz Lászlóné Bartus Terézt, és Csipkés Vilmost, tiszteletbeli tagként csatlakozzon egyesületünkhöz. Megtiszteltetés számunkra, hogy mindketten elfogadták a felkérést. Ezúton is szeretnénk megköszönni a találkozón elmondott meséket, és a mesekincsünk megörzésében, éltetésében az elmúlt évtizedekben folytatott munkájukat. Hosszú életet és egészséget kívánunk mindkettőjüknek.

Petrovecz Lászlóné Bartus Teréz
(herencsényi palóc mesemondó)
Terka néni a legjobb helyről tanulta a népmeséket. Édesanyja Bartus Józsefné Herencsény neves mesemondója, a Népművészet Mestere volt. A leánya, Terka néni az ő örökségét adja tovább. Rendezvényeken mesél, versenyeken indul, és ér el helyezéseket. Édesanyja nyomdokaiban jár, hiszen az összes meséjét tudja, és meséli is. Hallhatunk tőle állat-, és tündérmeséket, felnőtteknek szóló huncut meséket.

Csipkés Vilmos
(arlói cigány mesemondó)
Az arlói Vilmos bácsi, igazi hagyományos mesemondó. Édesapjától, édesanyjától és katonatársaitól hallott népmesékkel szórakoztat bárkit, aki meghallgatja művészetét. Édesapja a cigány virrasztók, a faluközösség mesemondója volt. Később Vilmos bácsi lett az, aki a helyi közösségben és a családban továbbvitte a mesemondás hagyományát, akiből vérbeli és szenvedélyes mesemondó vált. Repertoárjában a tündérmesék mellett tréfás és pajzán meséket találunk.

Magyar Kultúra Lovagja díj – 2017

Mesemondóval bővült a 600 fős lovagság

Egyesületünk tagját, Bukovics János apci mesemondót 2017. január 22-én a Magyar Kultúra Lovagja díjjal tüntette ki az Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Így mesemondónk tagja lett a magyar kultúráért sokat tevő lovagi társaságnak.

Bukovics Jánost a díjra a Közösen Apcért Egyesület és a Galgamenti Művészek Egyesülete terjesztette fel.

Ezúton is gratulálunk Bukovics Jánosnak és hosszú, mesében gazdag életet kívánunk neki!

A díjról és Bukovics Jánosról a Galgamenti Művészek Egyesületének oldalán is olvashatunk.

Népművészet Mestere díj – 2014

Nagy örömünkre az idei tíz díjazott között is van mesemondó! Sebestyén István bukovinai székely ének- és mesemondó vehette át a rangos kitüntetést.

Ezúton is gratulálunk neki!

„Sokan vannak ma, akik szívesen énekelnek színpadon népdalokat, de egyre kevesebben vannak, akik gyermekkortól természetes formában, a legnemesebb anyanyelvként sajátították el a népdalokat, és azok sajátos kifejezésmódját.
A bukovinai székely Sebestyén István e kevesek közül való. Ráadásul nem csak énekelni tud szépen az Andrásfalváról elszármazott, végül Kakasdra került bukovinai székelyek leszármazottja, hanem kiváló mesemondó is! ”
(Tari Lujza népzenekutató, forrás: folkinfo.hu)

A díjátadó augusztus 17-én, vasárnap a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepe keretében zajlott le.

További információ Sebestyén Istvánról

Népművészet Mestere díj – 2013

Idén a mesemondó özv. Bárány Antalné, Strehó Margit néni is megkapta a Népművészet Mestere díjat!

Ezúton is gratulálunk neki!

„Hozzá jártam népmesét gyűjteni, és nem csak meséket és mesemondást tanultam Tőle, hanem népdalokat, rengeteget a falu régi mindennapjairól, emberséget, asszonyságot. Humora átragyog minden emberi nyomorúságon.” (Bumberák Maja)

A díjátadó augusztus 18-án, vasárnap a Budai Várban, a Mesterségek Ünnepe keretében zajlott le.

2013. június 6-án megalakult a Meseszó
Magyar Mesemondó és Szövegfolkór Egyesület.

Elnök:
Kovács Marianna (gyermekkönyvtáros, mesemondó,
biblioterapeuta, a Magyar Olvasástársaság alelnöke)

Alelnökök:
Bumberák Maja (mesemondó, a Népművészet Ijfú Mestere)
Tóth Krisztina (mesemondó, tanár, műfordító)

Titkár:
Gregus László (mesemondó)

További tagok:
dr. Agócs Gergely (néprajzkutató, mesemondó,
népzenész, a Hagyományok Háza munkatársa)
Bere Róza (mesemondó, magyar-ének szakos tanár)
Borsos József (mesemondó)
Bukovics János (mesemondó)
Fleckenstein Anna (mesemondó, grafikus)
Gulyás László (mesemondó, vándormuzsikus)
Körmöczi-Kriván Andrea Gyopárka (mesemondó)
Ser Gergely (mesemondó)