Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

meseszoegyesület@gmail.com

Megosztás a Facebook-on

Népmesekonferencia a Hagyományok Házában – 2015. május 29.

Mondj egy mesét ajándékba!

Advent idején most is közzétettük felhívásunkat: December az ajándékozások ideje, de adni nem csak tárgyakat, pénzért vásárolt csecsebecséket lehet. A legnagyobb ajándék, amit adhatunk a figyelem, a törődés és az idő, amit egymásra fordítunk. Ezért mondj egy mesét te is a családodnak, barátaidnak, ismerőseidnek, bárkinek, aki meghallgat. Töltsetek együtt meghitt vagy vidám pillanatokat a várakozás idején.


Egyesületünk tagjai a Kérj egy mesét… felhívással csatlakozott a programhoz, aminek keretében iskolákban, óvodákban, hajléktalan szállókon meséltünk. Több mint 1200 gyermekhez és felnőtthöz vittük el a meseszót. Valamint Egerben a Harlekin Színházzal közös szervezésben jótékonysági meseestet tartottunk egy beteg kisfiú megsegítésére.

A Népmese Napja – 2019

2005 óta szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmesét.
Ebből az alkalomból idén is színvonalas programsorozat várta az érdeklődőket szeptember 20-án és 21-én Százhalombattán, a XV. Országos Népmese-konferencián. Az első napon az alkalmazott népmese lehetőségeiről volt szó, míg a második napon a hagyományos mesemondásról.
A programon egyesületünk tagjai is részt vesznek, Kovács Marianna és Gregus László mesét mondtak, Szabad Boglárka, Bumberák Maja előadást, dr. Sándor Ildikó mesés foglalkozást tartott. A konferenciával párhuzamosan egy mesejurtában egyesületünk és mentorprogramunk tagjai mondtak mesét, valamint este mesekocsmát tartottunk.

Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozó – 2019

Idén második alkalommal rendeztük meg a Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót.
A programban szerepelt többek között Agócs Gergely néprajzkutató előadása, Toldi István kupuszinai mesemondó előadása és mesemondása. Hallottunk a Tekergő Meseösvény Egyesület tagjainak mesemondó gyakorlatáról és a szövés alapjaival is megismerkedtünk.
Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál – 2019

Idén is Hatvan városa adott otthont négy napig a népmesének. Számos vidám program várta a meseszerető kicsiket és nagyokat. Június 6-án és 7-én óvodás és általános iskolás csoportokat varázsolt el a népmese, a 8-i családi napon pedig mesemondók, bábosok, mutatványosok mellett mesés játékok és színpadi előadások várták az aprónépet és szüleiket. Egyesületünk tagjai is gyakran felbukkantak a mesemondók, előadók és segítők között.
Kupuszinai mesekocsma – 2019

Hamarosan a küszöbön innen, kapun túl kárpátmedencei mesekörút újabb állomására érkezünk. Kupuszinán a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vendégei leszünk, megismerkedünk a helyi mesehagyományokkal, a környék nevezetességeivel. Valamint Felnőtteknek és nagyobbacska gyerekeknek tartunk mesemondást.
Adj egy mesét ajándékba!
Kérj egy mesét ajándékba! – 2018

A Meseszó Egyesület tagjai a Kérj egy mesét ajándékba! felhívással csatlakoztak a Mondj egy mesét ajándékba! adventi programhoz. A tavalyi évhez hasonlóan iskolákba és óvodákba hívtak minket. Valamint több hajléktalan szállón is meséltünk.
A csollogó szempárok, a figyelő tekintetek és köszönő szavak azt bizonyították, hogy ezzel a kezdeményezésünkkel örömet adtunk ajándékba.
Küszöbön innen, kapun túl

Erdélyben jártunk: Mesét és mesekönyvet is vittünk magunkkal Zsobokra és Válaszútra. Szovátán mesekocsmát tartottunk, ahol a felnőtteknek meséltünk. Eljött velünk Hideg Anna néni, a Népművészet Mestere, énekes és mesemondó is. Valamint a fellépett a szovátai Serittő Néptánccsoport is. Korondra is ellátigattunk. Itt sem maradhatott el a mese. Mesekaláka rendezvényünkön nemcsak mi meséltünk, hanem meghallgattuk a helyiek történeteit is.
Mesterségek Ünnepe – 2018.

Mesesarok a vásári forgatagban

Mi is ott voltunk az idén 32. alkalommal megrendezett Mesterségek Ünnepén. A Hagyományok Háza sátraiban egyesületünk mesemondói varázsolták el a csöppnyi mesehallgatókat, és gyakran szüleiket is.

Képes beszámolóinkat a Facebook oldalunkon találhatják.

A rendezvényen a Hagyományok Háza partnereként vettünk részt.

Kárpátmedencei Népmesemondó Találkozó – 2018. augusztus 3.

Amikor a mesemondók összegyűlnek

Nagyharsányban, az Ördögkatlan fesztivál keretében tartottuk meg az első Kárpátmedencei Népmesemondó Találkozót. A programon előadást tartott dr. Sándor Ildikó a mesedramatizálás lehetőségeiről, Szabad Boglárka a nemzetközi mesemondó mozgalmakról és Csíki Lóri vezetésével bepillantottunk a mese és kézművesség közös birodalmába. Pintér Zsolt vezetésével közösen gondolkodtunk a mesemondás lehetőségeiről és a népmese mai helyzetéről Vendégünk volt Petrovecz Lászlóné Bartus Terka néni, herencsényi palóc mesemondó, és Csipkés Vili bácsi, arlói cigány mesemondó. Terka nénit és Vili bácsit felkértük, hogy fogadja el egyesületünk tiszteletbeli tagságát, amit ők elfogadtak. Ezúton is köszöntjük őket.
Mesemondóink az Ördögkatlan fesztivál keretében délelőttönként gyerekeknek, délutánonként felnőtteknek meséltek a Kovácsműhely udvarán. A találkozó estéjén mesekocsmát tartottunk a Tóth Pince borozójában, ahol többnyire huszonéves fiataloknak meséltünk.
A Kárpátmedencei Népmesemondó találkozó

Képes beszámolóinkat a Facebook oldalunkon találhatják.

A Kárpátmedencei Népmesemondó Találkozó a Nemzeti Kulturális Alap Támogatásával valósult meg.

Nemzetközi Történetmondó Nap – 2018. március 24.

Magyar mesék bölcs bolondokról magyarul és más nyelveken

Idén második alkalommal tartottunk mesés programokat a Nemzetközi Történetmondó Nap alkalmából. Napközben, és a hét többi napján tagjaink országszerte meséltek bölcsekről és bolondokról… Bölcs bolondokról. Majd 24-én este összegyűltünk a budapesti Grund egyik termében, és számos mesét mondtunk. Az est egyik felében magyarul, másik felében angolul szólaltak meg meséink, és a program különlegessége az volt, hogy egy rövidebb történet franciául, észtül és halandzsa nyelven is megszólalt.

Így szólt a mese halandzsául

Kérj egy mesét ajándékba – 2017. december

Kérj egy mesét ajándékba – Mondj egy mesét ajándékba

Egyesületünk mesemondói az advent idején, karácsonykor és január folyamán több intézménybe, óvodába, iskolába vitték el az élőszavas mese varázslatát. Adventi felhívásunk két részből állt: egyfelől mesemondóink látogattak el intézményekbe, és ajándékként vitték meséiket, másfelől a Mondj egy mesét ajándékba közösségi felhívásból. Ennek keretébenegy egy mese formájában bárki ajándékot adhatott szeretteinek, ismerőseinek, mindenkinek, aki meghallgatta őt.

Képes beszámolóinkat a Facebook oldalunkon találhatják.

Országos Népmese Konferencia, Pécs
– 2017. szeptember 22-23.

Idén is ott voltunk a Népmese-konferencián

Pécsett és Eszéken került sor a XIII. Országos Népmese-konferenciára, amelyet idén a leírt és az elmondott mese különbségei, kapcsolatai témájában rendezett a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) és a Hagyományok Háza. A társszervezők között szerepelt a Meseszó Egyesület is. A konferenciával egy időben Pécs különböző könyvtáraiban meséltek egyesületünk tagjai (Kiss Ágnes, Sőrés Róza, Pintér Zsolt, Molnár Enikő, Bumberák Maja, Fleckenstein Anna) és a Tekergő Meseösvény Egyesület mesemondói (Hajós Erika, Gregus László).
A péntek esti, konferencia utáni program a „mese-csata” illetve az ezt követő mesekocsma volt, melynek során az oda ellátogató közösség/közönség az élőszavas mesemondásból kaphatott ízelítőt.
Egyesületünk a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával vett részt a programon.

Mesemondó Szakmai Napok
– 2017. szeptember 8–10.

Mesemondó Szakmai Napok

Egyesületünk tagjaival Kútberken találkoztunk.A közös sütés-főzés mellett a népmese ügyéről, a mesemondás mai lehetőségeiről is diskuráltunk. Meseszép környezetben töltődtünk fel. és az egyesületi feladatok megbeszélése mellett, a közös mesemondás, mesehallgatás sem maradt el.
A találozó a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

Ördögkatlan fesztivál – 2017. augusztus 4.

Ördögkatlan fesztivál

Mesemondóink az Ördögkatlan Fesztiválon is megtalálták a meselátó szemeket és a mesehalló füleket. Mesemondóink napról-napra népesedő közönségnek mesélték az ismert, vagy éppen ismeretlen népmeséket.
A mesemondás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

Mesemondó találkozó – 2017. Június 11.


A hetedhét hatvan Népmesefesztivál keretében megrendezésre került az első országos mesemondó találkozó is. Az ország több pontjáról érkezett mesemondók, kicserélték tapasztalataikat, élményeiket és meséiket is. A találkozóval egyesületünk hagyományt szeretne teremteni, így jövőre újra várjuk a mesemondókat, hogy megoszthassuk egymással tapasztalatainkat és történeteinket.
A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.
Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál
– 2017. június 9–11.

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Hatvan városa adott otthont júniusban a népmesének. Számos vidám program várta a meseszerető kicsiket és nagyokat. Mesemondók, bábosok, mutatványosok mellett mesés játákok és Fehérlófia-interaktív játékbálya is várta az aprónépet és szüleiket. Egyesületünk tagjai is gyakran felbukkantak a mesemondók, előadók és segítők között.Nemzetközi Történetmondó Nap – 2017. március 20.

Nemzetközi Történetmondó Nap – Átváltozás

Idén több programmal csatlakozott egyesületünk a World Storytelling Day rendezvényhez. Mesemondóink a nap folyamán számos helyszínen meséltek, majd a napot a budapesti Púder Bárszínházban tartott, felnőtteknek szóló meseesttel zártuk. Itt először angolul mesélt magyar népmesét Kiss Ágnes és Pintér Zsolt, majd magyar nyelvű meséikkel csatlakozott hozzájuk Kovács Marianna, Gregus Laci és Bukovics Jani is.

12 órás mesemondás – 2016. február 12.

12 óra mese a 12. kerületben
Programzáró meseest felnőtteknek a Jókai Klubban


A Meseszó Egyesület szervezésében február 12-én a 12. kerület számos helyszínén – óvodákban, iskolákban, idősek otthonában – szólalnak meg magyar népmesék. Élőszóval. 12 órán keresztül folyamatosan jelen lesz a népmese, a népmesemondás a XII. kerület valamelyik intézményében. A program délelőtt 10 órakor kezdődik, majd óránként más-más intézményben indul útjára a mesemondás. Napközben inkább gyerekek részére, estefelé felnőttekhez szólva.

A program lezárásaként 19.00-tól a Jókai Klub ad helyet a rendezvénynek. 7–8-ig egy beszélgetésre várja az Egyesület az érdeklődőket, majd 8-tól 10-ig a Meseszó Egyesület tagjai mesélnek felnőtteknek. Az eseményre mindenkit szeretettel várunk.


Népmesekonferencia – 2015. szeptember 25.

A NÉPMESE NAPJA
XI. Országos népmese-konferencia

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét

A népmese napját immár tizenegy éve szeptember végén, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük.

A Magyar Olvasástársaság által szervezett országos népmese-konferencia az elmúlt két évben határon túli helyszínekre költözött, ám idén ismét „itthon”, Kecskeméten ünnepeljük a mesét. A konferencia programjában ennek a „hírös” városnak a mesei oldala kerül középpontba, és tovább folytatódik a népmesei irányzatok bemutatása, bemutatkozása.

További információ

„A népmese(mondás) szerepe a pedagógusképzésben”

Népmese-konferencia a Hagyományok Házában

– 2015. május 29.

Konferencia a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye szervezésében
„A népmese(mondás) szerepe a pedagógusképzésben”

 

Mesebeli táltos paripa, háromfejű sárkány és elrabolt kirájlány. Fictollrajz
A népmese a gyermekkultúra részévé vált, az óvodákban, iskolákban a tantárgyi rendszerben és a nevelőmunkában is szerepet kap a mese, a mesélés. A gyermekkultúra szervesen kapcsolódó területe, a gyermekirodalom az utóbbi évtizedekben kezdi kivívni saját jogait, a szájhagyományozó népmese jelenségének azonban most kell a gyermekirodalom kategóriáján belül helyet találnia. Ez a két jelenség összekapcsolódik új pedagógiai szakirányok indulásában, képzésekben, ebben szeretne tájékozódni – és tájékoztatást nyújtani a konferencia. A népmese-konferencián azt a témát bontjuk ki, hogy a népmese, mint az élőszó művészete, milyen helyet foglal el a közoktatás és a pedagógusképzés rendszerében, illetve hogyan látják ezt a pedagógiai főiskolák és a gyermekirodalom képviselői, a gyermekvédelem, a gyerekkönyvtárak munkatársai.
Minden pedagógust, szakembert, érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ a Hagyományok Háza honlapján

A részletes program itt olvasható

Ahol a madár se jár… – 2015. május 21.

Mesemondókör felnőtteknek a Lívia-villában:
Hamubasült pogácsával, népmesével, élőszóval, jókedvvel várunk mindenkit mesemondó estjeinken.

További információ honlapunkon

Gárembucka meseest – 2015. május 13.

Mesék felnőtteknek a Napos-Holdas mesemondóktól

Bumberák Maja és Gregus László meséi most a felnőtteket vezetik egy csodálatos világba. Közben a mesék párban járnak a népdallal, és a zenével, a kaval, furulya, doromb hangjával.

2015. április 8., 18.30 – 20.30
Budapest, Hungary, MagNet Közösségi Ház

További információ honlapunkon

Népmesekonferencia – 2014. szeptember 25–27.

A NÉPMESE NAPJA
X. Országos népmese-konferencia

A jó szó vidékein

A népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a Kisbaconban született Benedek Elek tiszteletére. A X. Országos népmese-konferencia, akárcsak a mesehősök, hosszú útra indul, hogy újabb küldetését teljesítse, és köszönetet mondjon Benedek Elek szülőföldjének. Az idei konferenciát hosszan ünnepeljük, hiszen mint mindannyian tudjuk, három nap egy esztendő… három nap, három éjjel, három helyszínen tart a dínomdánom.

A népmese elméleti és gyakorlati megközelítései – Sepsiszentgyörgy és környéke, Székelyföld
2014. szeptember 25–27.

További információ

A népmese napja – 2014. szeptember 30.

Mesemondás a Hagyományok Házában

A népmese napját immár X. alkalommal ünnepeljük szeptember végén, a népmesegyűjtő-kiadó-meseíró Benedek Elek tiszteletére.

A rendezvényhez idén a Hagyományok Háza is csatlakozik.

Hagyományok Háza, szeptember 30., 17 óra

További információ honlapunkon

A népmese mai élete sorozat – 2014. szeptember 26.

Hermann Zoltán: A mese "medialitása" - szóbeliség, írásbeliség, második szóbeliség

„A népmese mai élete” c. előadás- és beszélgetéssorozatunk első, őszi alkalmának vendége Hermann Zoltán, aki a a népköltészet és irodalom kapcsolatának, egymásra hatásának történeti–elméleti kérdéseiről beszél nekünk, velünk.
Hermann Zoltán a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében a Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszék docense. A Gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzési szak felelőse. Kutatási területei közé tartozik a gyermekirodalom mellett szövegelmélet, a népköltészet és az irodalom kapcsolata.

Helyszín: A Hagyományok háza stúdió terme
Időpont: 2014. szeptember 26. 16.00


További információ a Hahyományok Háza honlapján

Népmesetanfolyam 2014 – a jelentkezés folyamatos

népmesetanfolyamIdén hetedik alkalommal hirdette meg a Hagyományok Háza a Magyar népmese – hagyományos mesemondás:
A szövegfolklór tanulása és tanításának mórszertana című 60 órás akreditált továbbképzést!
A tanfolyam oktatói: dr. Agócs Gergely, Berecz András, Fábián Éva, Raffai Judit, dr. Voigt Vilmos

További információ a Hagyományok Háza honlapján