Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

meseszoegyesület@gmail.com

Megosztás a Facebook-on

Népmesekonferencia a Hagyományok Házában – 2015. május 29.

kicsilogó

 

Ahol a madár se jár… (Mesemondókör felnőtteknek)

Ahol a madár se járMesemondókörünk a Hagyományok Háza népmesetanfolyamán alakult 2008-ban. Azóta rendszeresen összejárunk, mesélni, mesét hallgatni, sírni és nevetni. Mesélőink és mesehallgatóink tábora folyamatosan bővül.
Téged is szeretettel várnuk estjeiken!

A meseestekről bővebben honlapunkon olvashat

Bumberák Maja Mesemondó

Bumberák MajaMese- és énekmondó, mesegyűjtő, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. A Meseszó Egyesület alapító tagja. 2011 óta mesél gyerekeknek és felnőtteknek is sokfelé a világban: óvodában, iskolában, könyvtárban, fesztiválon, felnőtt meseesten, orvosi és egyéb konferenciákon, nehéz helyzetben élőknek, családok átmeneti otthonában, kicsiny vidéki falvakban, kórházban, hazánkban és külföldön: mindenütt, ahol a mesét szívesen fogadják. Mesefoglalkozásait népdalokkal, hangszerekkel, furulya- és gitárszóval színesíti. Mesemondó és mesegyűjtő tevékenységéért 2012-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere díjat. 2014-ben Magyarországról egyedüliként beválasztották a nemzetközi mese- és történetmondókat összefogó Storytelling Peace Council-ba (Mesemondó Béketanács). Foglalkozik történetmeséléssel is, illetve mesél különféle csoportokban, ahol az élőszóval elmondott történetek a történetek hídépítő, léleknyitogató szerepe kap nagy hangsúlyt. „Mesemondás és történetmesélés élőszóval” címmel tart műhelyeket, képzéseket pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, könyvtárosoknak és más érdeklődő csoportoknak szerte az országban.

Majamesél honlap

Majamesél blog

Majamesél Facebook

Maja a Youtube-on

Majáról írkák

Sőrés Rozka Mesemondó

Sőrés RozkaSőrés Róza vagyok, Rozka. Nagyszüleim meséin nőttem fel, így a mesemondás hamar elvarázsolt, sőt, meghatározta, segítette, vezette életemet. Számomra a mese, kapcsolódás. A mag, ami átöröklődik és összeköt. Élő kapcsolat azokkal, akik testben már nincsenek velünk, de tanítanak és bízom benne, hogy az utánunk jövőket is! Úgy gondolom, nagy felelősségünk van! Örülök, hogy rátaláltam a Hagyományok Házában szervezett hagyományos mesemondás tanfolyamra, mert itt nemcsak gyakorlati, de elméleti és módszertani ismereteket is elsajátíthattam. Csatlakoztam a Meseszó Egyesülethez, hiszen nagyszerű érzés időnként közösen cselekedni, mesélni, olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak. Két éve a debreceni Kurucz utcai Óvodában dolgozom, de elfoglaltságaimmal összeegyeztetve más óvodákba, iskolákba, rendezvényekre is járok mesélni. 2018. novemberében az adventi mesecsokrom Páva minősítéssel lett elismerve.

soresrozka.hu

facebook: rozkamesek

instagram: rozkamesek

+36 20 5355020

Hajós Erika Mesemondó

Hajós ErikaS Három angyal büszke édesanyja, egy barna herceg felesége, egy csizmátlan kandúr és egy ördögbőrbe bújt kis angyalkutya gazdája vagyok. Kolozsváron láttam meg a napvilágot, iskolás éveim alatt a kincses város utcáin tekeregtem, mígnem egyszer csak utam Budapestre vezetett. Királylányaim születését követően keveredtem vissza a gyémánterdőbe, ahol újra rátaláltam a mesékre és keresni kezdtem saját kis meseösvényem. Eddigi utamon sok-sok segítővel találkoztam, belekósoltam sok mesés módszerbe, megismerkedtem a mesepszichológiával, a meseterápiával, a mesepedagógiával, majd a hagyományos mesemondással is. Mind közül, az élőszavas mesemondás mellett maradtam, ugyanakkor a mesejátékok dramatizálása, a mesepedagógia sem áll messze tőlem. Szeretem, ha a zene is átöleli a mesét, gyakran mesélek zenészekkel, tervezek zenés mesejátékokat és gyakorlati mesemondó műhelyeket is tartok felnőtteknek. Mesélek kismamáknak, gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek egyaránt. Vágyam, célom, hogy a mesék ne csak a gyerekek világában maradjanak meg, hanem visszacsempésszem azt a felnőttek közé, mitöbb, idős- és hajléktalan otthonokba is. Büszke vagyok, hogy két mesecsaládnak is tagja lehetek, itthon, Magyarországon a Meseszó Egyesület a családom, otthon, Erdélyben a Tekergő Meseösvény Egyesületnek vagyok alapítója, elnöke és mesemondója.

tekergomeseosveny.hu

illemkata.hu

+36 70 9432105

erika@tekergomeseosveny.hu

Csíki Lóránt Mesemondó

Csíki LóriA kézművességgel, és a népmesével gyermekkoromban kötöttem barátságot egy kis borsodi bányászfalu könyvtárában. Felnőttként kézműves foglalkozásainkkal az országhatáron belül, és azon túl is sok felnőttet és gyermeket örvendeztettem meg az évek során. 2009-ben a Hagyományok Házától a „Hagyományos népi kézművesség oktatásáért” díjat kaptam. A kézműves foglalkozásokhoz sokszor kapcsoltam mesét, amit főként mesekönyvekből tanultam. 2016–ban, a Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamának elvégzése után kinyílt előttem a világ. Nagy öröm számomra, hogy sok élőszavas mesemondóval együtt mesélhetek. 2018-ban Páva minősítést kapott az egyik mesém, 2019-ben pedig a Hencidától Boncidáig elnevezésű élőszavas népmesemondó versenyen hivatásos mesemondó kategóriában a legjobb mesemondó díjat kaptam. Kutatom a nekem való meséket, továbbra is keresem a megmérettetéseket, de annál nincs jobb érzés, amikor a nézőközönséget – legyen az bármilyen korú – elvarázsolhatom a meséimmel.

+36 20 433 9567

csikilorant@vnet.hu

Ser Gergely Mesemondó

Ser GergelySer Gergely gyömrői születésű, a Szent László Lovagrendnél dolgozik, ahol tapasztalati úton történő hagyományőrzéssel, kísérleti régészettel és életmód-rekonstrukcióval foglalkoznak, kiemelten a népvándorlás korának idejéből.
Fontosnak tartja őseink megismerését, kultúrájukat, életmódjukat, kézműves- és szellemi tudásukat valamint a hitvilágukat. Úgy gondolja, minél többet tud meg, annál többet tud továbbadni, hiszen, a régi értékekre egyre nagyobb szükség van manapság. Ennek pedig az egyik kulcsa számára a hagyományos mesemondás, melyet igyekszik a modern korban is élővé tenni, a különböző tündér- és tréfás mesék segítségével, ha csak rövid időre is, de közösségeket teremteni.
Hisz a népmesék igazságában, s keresi a sárkányt.

Meseterasz – interjú Ser Gergellyel

Gárembucka Napos-Holdas Mesemondók

gárembuckaSzeretnénk minél több emberhez eljuttatni kultúránk értékes kincsét: a magyar népmesét. Különböző rendezvényeken, összejöveteleken, meseesteken, iskolákban, óvodákban a nagy öregektől tanult hagyományos mesemondással várjuk a mesehallgatókat. 
A gyerekekkel mesejátékokat is játszunk. Ugyanakkor szeretnénk továbbvinni azt a hagyományt, amelyben a mese a felnőtteknek szólt, és az emberek mindennapjaihoz hozzátartozott. Ezért is tartunk havonta egyszer meseestet, melyet kimondottan felnőtt közönségnek szánunk.

(Körmöczi-Kriván Andreához és Gregus Lászlóhoz 2012-ben csatlakozott Bumberák Maja, aki abban az évben elsőként – és azóta is egyetlenként – kapta meg mesemondás kategóriában a Népművészet Ifjú Mestere címet.)

garembucka.hu